Article:

Des del Mont

21-11-2005 Josep Lluís Díez

La mesura de l'angle entre els pics de Rocacorba i Puigsacalm, vistos des de la Mare de Deu del Mont, no va poder fer-se per impediments meteorològics: el Puigsacalm era totalment envoltat de núvols. Val dir que, malgrat tot, vàrem recrear l'ambient de l'expedició original.
Sobre la base del document elaborat per Jaume Bayó i amb les precisions científiques i històriques d'en Gerard Gómez, vàrem explicar el significat i les visicituds de Pierre Mechain i els seus col·laboradors i vàrem mostrar els dos teodolits, propietat d'Antonio Escubedo i Albert Bramón, que havia pujat Xavi de Palau fins al cim.
Fins i tot, cap a la una del migdia, amb un vent considerable, vàrem practicar la mesura d'angles entre pics, amb el teodolit de mesura decimal d'Antonio Escubedo. Enfocar el primer pic, posar a zero l'escala de l'aparell, girar el visor, enfocar el segon pic i fer la lectura dels graus i dècimes de grau. Si haguéssim fet la mesura prevista, hauríem trobat un valor d'uns 62 graus decimals, que representen 56º sexagesimals.
Les magnífiques explicacions sobre la ruta i l'entorn d'en Quim Roura i els seus companys, tots ells experts excursionistes i un bon dinar al restaurant, van completar l'experiència, d'una forma que hauria envejat el mateix Pierre Mechain.