Article:

Triangulació: Rocacorba-Mare de Déu del Mont-Puigsacalm (2)

16-11-2005

Mare de Déu del Mont per Quim Roura
Ens trobem a l'aparcament del poble de Beuda i una vegada feta les presentacions oportunes, els deu excursionistes enfilem el camí de Missa a Ca n'Oliveres i tot fent pujada, xino xano, a Salve Regina esmorzem.
Ja ens adonem que per la part de Rocacorba els núvols són alts i un sol que vol sortir, però aquests no el deixen. I en el Puigsacalm hi ha una boirina blanca que no deixa veure rés dels del Far fins al Taga i potser a l'hora que és, les deu, ja hi fa alguna ruixada.
Seguim per Rocapastora. Passem per la font que raja força i un cop passat el lloc dit els Amorriadors, enfilem el camí del Matxo, direcció al coll de les Sorreres. Un tros més amunt, quan la carretera, que la seguim, gira a l'esquerra, nosaltres prenem un camí a la dreta i per la cara nord arribem al santuari del Mont.
En arribar-hi fa un vent fort i fred de migjorn i ens adonem que al Puigsacalm hi fa una ruixada, ja que es veuen bé les cortines d'aigua d'entre les nuvolades.
Cap a dins al Santuari i a la vora del foc, prenem seient. El Sr. Josep Lluís Díez, amb els col·legues Srs. Gerard Gómez i Xavi de Palau, ens fa una xerrada dels esdeveniments que ens han motivat aquest dia a pujar aquí dalt. Ens expliquen tota la història de la triangulació fins els nostres dies i contestant les preguntes fetes pels assistents.
Eren passades les dotze del migdia i semblava que volia sortir el sol i tots vam sortir a l'eixida de la Rosa. Vàrem posar el teodolit al damunt d'una taula. Quina requesta que va tenir l'aparell. Tots ens el quedem mirant. Vam mesurar l'angle entre Rocacorba i el Far, donant el resultat de 26º. La visibilitat no era gaire bona i feia un vent molt empipador i fred.
Uns quants van dinar al restaurant i uns altres a la vora del foc. Pels voltants de la quatre de la tarda fem el camí de tornada. Passem pel monestir de Sant Llorenç de Sous i visitem el seu interior. Continuem pel mateix camí de la pujada i arribem de llostre a Beuda. Són les sis de la tarda.