Article:

Mart, Hallowenn i telescopis

21-10-2005 Joan Anton Abellan

Mart s'estÓ tornant cada cop mÚs brillant per la simple raˇ que s'estÓ apropant. La Terra i Mart han estat convergint aquests ˙ltims mesos i el 30 d'octubre a les 03.19 Hora Universal, els dos planetes estaran a una distÓncia entre si de 69 milions de quil˛metres; l'aproximaciˇ mÚs propera durant els pr˛xims 13 anys.

El 31 d'octubre, nit de Halloween, Mart sortirÓ desprÚs de l'ocÓs amb la lluentor suficient per a ser vist fins i tot des de centres urbans ilĚluminats. Els puristes insisteixen en que Mart no Ús realment vermell, sinˇ que tÚ un to carabassa-taronja. L'ocasiˇ no podria ser millor per a la celebraciˇ de Halloween, veritat?,

En el 2003, l'˙ltima vegada que la Terra i Mart es van aproximar, Mart es va veure brillant, per˛ estava mes baix, ja que no es va elevar per sobre dels 34 graus sobre l'horitzˇ. En el 2005, en canvi, Mart es veurÓ molt mÚs elevat en el cel: prop dels 66 graus. Aquesta Ús una bona notÝcia per a les persones amb telescopis, ja que els planetes que es troben alt en el firmament es veuen clars i nÝtids. Mes a baix, prop de l'horitzˇ, on l'aire Ús dens, es veuen borrosos i indefinits.

O sigui que aquest any Mart esta ben situat per a un observaciˇ detallada i intensificada.