Article:

Plujes de meteors a l'estiu: Les Perseides i les Aquàrides

28-06-2005 Xavier de Palau

Segurament la pluja de meteors més popular de l'any és la de les Perseides o Llàgrimes de Sant Llorenç que sol començar el 25 de juliol i acaba el 18 d'agost. De mitjana, el nombre màxim de meteors són uns 70/hora, 10 vegades més que els esporàdics d'un dia qualsevol.
Les millors nits d'enguany són les de l' 11-12 i la del 12-13 d'agost. La lluna estarà en quart creixent i no ens molestarà la segona meitat de la nit.
A la nostra comarca podrem començar a fer observacions a partir de les 23h (hora oficial). Però el millor moment és quan el radiant està a més alçada, poc abans de la sortida del sol.
La posició del radiant de les Perseides a la nit del 12-13 d'agost a la 1h. de la nit (hora oficial) és aquí [Enllaç inexistent]
També gaudirem de bones condicions per veure les Aquàrides al estar la lluna en quart minvant. El màxim d'aquesta pluja serà entre el 28 i el 31 de juliol. El radiant estarà situat a la constel.lació d'Aquari.
Sota el nom d'Aquàrides s'agrupen eixams menors: Piscis Austrínides (28 juliol), Aquàrides Sud (28 juliol), Capricòrnides (30 de juliol), Aquàrides Sud (4 d'agost) i Aquàrides Nord (8 d'agost).
Ja sabeu, si esteu de vacances o teniu calor a la nit, agafeu binocles, tumbona i repelent d'insectes i, si els núvols deixen, a gaudir de les plujes més belles de l'any!