Article:

Eclipsi anular de Sol

11-06-2005 Joan Anton Abellan

Els eclipsis de Sol sˇn fen˛mens que es produeixen quan la Terra, la Lluna i el Sol queden alineats de tal manera que la Lluna projecta la seva ombra sobre la superfÝcie de la Terra. Depenent de les distÓncies Terra-Lluna i Terra-Sol, l'ombra de la Lluna pot arribar o no a tocar la superfÝcie de la Terra. Quan se sumen les circumstÓncies d'una distÓncia Terra-Lluna gran i una distÓncia Terra-Sol petita, el disc de la Lluna no arriba ser suficientment gran per amagar tot el disc solar i es produeix un eclipsi anular. En aquest cas, durant la fase central del fenomen, resta al voltant de la Lluna un anell lluminˇs, corresponent a la superfÝcie del Sol no amagada. Aquest Ús el fenomen que podrem veure des de la PenÝnsula IbŔrica el matÝ del 3 d'octubre de 2005.

La zona de visibilitat abastarÓ part de GroenlÓndia, Europa, └frica excepte l'extrem sud i el sud-oest d'└sia. La franja central d'anularitat travessarÓ la PenÝnsula IbŔrica de nord-oest a sud-est, per endinsar-se desprÚs a l'└frica per AlgŔria, i sortint per SomÓlia.

La zona sud de ValŔncia, al estar en la lÝnia central de l'eclipsi, tÚ en una posiciˇ privilegiada, per a la observaciˇ d'aquest gran esdeveniment.

A Catalunya hi haurÓ eclipsi parcial:
El primer contacte (comenšament de l'eclipsi) serÓ a les 9h 43m.
No hi haurÓ segon contacte (principi anularitat) ni tercer contacte (final anularitat) donat que Ús parcial.
El mÓxim (mÚs d'un 80% de Sol eclipsat) a les 11h 03m.
El quart contacte (final parcialitat) a les 12h 30m.