Article:

Centenari d'un eclipsi total de sol

02-06-2005 Joan Anton Abellan

Des de les illes ens envien aquesta notícia en la que es commemora un eclipsi total de sol que va tenir lloc a començaments del segle XX, tot just ara fa cent anys:

" El dia 30 d'agost de 1905 es va produir un eclipsi total de Sol, i Mallorca fou un dels indrets més ben situats de tot el món per contemplar-lo. Un gran nombre de científics europeus vingueren a l'illa per fer observacions i mesures durant la conjunció.

L'esdeveniment de l'eclipsi va col·locar Mallorca en el panorama científic mundial. Els resultats de les observacions i de les mesures fetes a Mallorca es publicaren a les millors revistes científiques internacionals.

L'esdeveniment també va tenir una gran repercussió econòmica, social i turística -es varen noliejar vaixells des de Barcelona i Itàlia perquè uns turistes pioners vinguessin a l'illa i poguessin ser testimonis del succés- que quedà reflectida en la premsa mallorquina, espanyola i europea de l'època.

Entre els científics que vingueren a Mallorca hi va haver anglesos, escocesos, italians, suïssos, alemanys i representants de l'Estat Vaticà."


Si voleu mes informació i veure fotografies aquí [1]

[Enllaç1]