Article:

Sopar-G: Fronteres i perspectives de la física - David Jou

10-05-2005 Xavier de Palau

El passat dissabte 7 de maig vam celebrar un dels nostres habituals sopars (g)astronòmics amb la companyia d' en David Jou, Catedràtic de Física per la UAB (on treballa en temes de Termodinàmica), membre de l' Institut d' Estudis Catalans, traductor de l'obra de Hawking al català i excel·lent poeta. També vam comptar amb la participació d' en Jordi Isern (Dr. en astrofísica per la Universitat de Barcelona i especialista en astrofísica nuclear i física estel·lar), amb Albert Bramon (professor Física Teòrica i de Física de Partícules i Mecànica Quàntica a la UAB) i molts altres professors universitaris que ja han participat o participaran en altres trobades.
A la xerrada d'introducció en David Jou ens va parlar del que és la física i de les seves aplicacions pràctiques en diferents camps: informació i telecomunicacions, transport, energia, electrodomèstics, instrumental mèdic, nous materials, satèl·lits artificials, armament...
Va esmentar els principals problemes de la física actual: teories de l'univers, partícules elementals, física quàntica, sistemes energètics convencionals i alternatius, nous materials, complexitat i caos, nanotecnologia, medi ambient i biofísica.
A la tertúlia del sopar van sortir molts altres temes interessants com ara l'origen de la vida, el model d'univers, la vida extraterrestre, la teoria de les supercordes, etc.
Malgrat l'altíssima formació de molts dels assistents, no ens vam desviar de l'objectiu d'Astrobanyoles que és gaudir de bona companyia mentre parlem de ciència d'una manera clara, senzilla i entenedora per a tothom.
Les fotografies estan aquí [Enllaç inexistent]