Article:

Astrogeologia

16-04-2005 Carles Puncernau

És la ciència que estudia la geologia dels astres, o sigui, de les estrelles. A través d'aquesta ciència, i estudiant la llum que ens arriba de les estrelles de neutrons, per exemple, s'ha pogut conèixer la seva constitució interior.

Suposem una estrella de gran massa que tras el col·lapse gravitatori produït després d'haver consumit el seu combustible intern, es transforma en una estrella de neutrons d'uns 10 km de diàmetre, que pot girar a més de 100 revolucions per segon sense desintegrar-se. Aquesta freqüència de rotació fa que l'estrella sigui com un far que ens il·lumina a cada revolució.

Doncs bé, estudiant les irregularitats d'aquesta llum se'ns revela la seva estructura interna, i es pot deduir que fent un tall transversal trobaríem una estructura semblant a la del nostre planeta, una escorça, un interior líquid i, potser, un nucli sòlid.
L'escorça seria majoritàriament de ferro i per sota, hi hauria un superfluid [Enllaç inexistent] de neutrons, de viscositat nul·la que semblaria com l'heli a unes poques mil·lèsimes de grau per sobre del zero absolut, que liquat no es pot retenir dintre d'un recipient i puja per les parets fins que es vessa i s'escampa.

Tot això degut a la gran pressió exercida per l'escorça que hauria fos els nuclis dels àtoms, ajuntant protons i electrons en un plasma de només neutrons, on una cullarada de material pot pesar 100 milions de tonelades.