Article:

Erupciˇ sota d'un glaciar

06-02-2005 Carles Puncernau

El proper divendres dia 11 a la reuniˇ al Centre aprofitarem per passar una cinta de video, d'uns 30 minuts, parlada en anglŔs, encara que la majoria Ús fons musical, que ens mostra imatges d'una erupciˇ volcÓnica a sota d'una capa de gel de 600 m. de gruix al glaciar Vatnaj÷kull, situat a IslÓndia.

Aqua terra nomÚs tÚ 20 milions d'any i contÚ fins a 200 volcans, doncs estÓ situat sobre la placa dorsal mesoatlÓntica, que separa europa i amŔrica. L'explosiˇ en concret va ser el 30 de setembre del 1.996, quan es van comenšar a sentir tremolors i veure esquerdes al gel. Per˛ no va ser fins el dia 2 d'octubre que no es va trencar el gel i van comenšar a sortir fums i cendres.

El dia 3 l'explosiˇ va mostrar tota la seva violŔncia i es creu que fonia uns 5.000 m3/seg de gel, i tota aquesta aigua anava a parar a un llac, sota el gel, que pujava de nivell 20 metres cada dia. Fins que, finalment, la pressiˇ de l'aigua va ser capaš d'aixecar el gel i deixar anar tota l'aigua cap al mar, a un cabal de 50.000 m3/seg, amb una forša impressionant i que, per sort, degut a que la zona no era quasi poblada, no va ocasionar cap vÝctima.
En resum, unes imatges espectaculars de les forces de la naturalesa, tan de la terra com de l'aigua que val la pena veure.