Article:

Mitologia: Andrómeda

26-10-2004 Joan Anton Abellan

La setmana passada vam parlar de la constel·lació de Pegàs, que era el cavall alat que havia nascut de la sang de la medusa. Avu parlarem d'un altre constel·lació associada a aquesta llegenda. Avui parlarem d'Andromeda.

Mitologia: En la mitologia grega, Andròmeda era la filla del rei Cefeu i de la reina Casiopea, reis d'Etiopia. En certa ocasió, Casiopea va ofendre Poseidó, rei del mar, quan afirmà que ella i Andròmeda eren més hermoses que les Nereides (nimfes del mar, protegides de Poseidó).Aquest es va enfadar molt i Cefeu, per calmar-lo, va encadenar a Andròmeda a una roca, per tal de què servís com a víctima d'un monstre marí que assolava la regió. Quan el monstre estava a punt de devorar Andròmeda, va aparèixer l'heroi Perseu, muntat sobre el cavall alat Pegàs. Perseu va matar el monstre, alliberà Andròmeda i es casà amb ella (com a testimoni d'aquesta unió, ambdós estan ben a prop en el cel).

Localització: Si ja hem après a distingir el gran quadrat de Pegàs, serà molt fàcil reconèixer les dues alineacions principals que caracteritzen Andròmeda. Totes dues parteixen de l'angle superior esquerra del quadrat i es van separant, dirigint-se aproximadament cap el nord-est. És una constel·lació típica d'aquesta estació de tardor, per la qual cosa la tindrem sobre els nostres caps gairebé tot el mes, a mitjanit.