Article:

Mitologia: Orió i Escorpí

12-10-2004 Joan Anton Abellan

Aquestes dues constel·lacions no es poden concebre l'una sense l'altre, i veurem perque.

Mitologia: Orió era el fill del déu del mar, Poseidó, i tenia com a trets característics la seva fogositat amorosa i una gran habilitat per a la caça. En certa ocasió va assetjar a les set filles d'Atlant, les Plèiades, les quals, per a fugir de les seves incessants atencions, demanaren als déus que les convertís en estrelles, i aquells les varen complaure. Però Orió també va enfadar Diana (deessa de la caça) quan va dir que no hi havia animal que ell no pogués caçar; va ser per això que la deessa li envià un escorpí que matà Orió.
Tot i amb això abans de morir encara va poder matar l’escorpí d’un cop del seu garrot.
Els déus, compungits, transformaren al caçador i l'escorpí en constel·lacions. Ambdós, com a eterns rivals estan representats al cel, però quan un surt per l’orient l’altre es posa per l’occident.
ORIÓ es pot identificar a partir de les tres estrelles del Cinturó que, encara que no són molt lluminoses, criden l'atenció de l'observador per la seva disposició en una línia recta quasi bé perfecta. Estan situades en el centre d'un quadrilàter d'estrelles molt lluminoses, que representen les espatlles i els genolls del gegant.

ESCORPÍ. Te forma de signe d’interrogació invertit i el seu punt es una estrella anomenada Antares, una estrella vermella i que es una de les mes brillants dels cel.