Article:

TrÓnsit de Venus per davant del Sol

24-05-2004 Xavier de Palau

Aquest excepcional fen˛men es produirÓ aquest proper dimarts 8 de juny i serÓ visible des d'Europa. L'˙ltima vegada que es va produir va ser el 6 de desembre del 1882.
S'anomena trÓnsit al pas d'un planeta per davant del disc solar. Per˛ l˛gicament, nomÚs succeeix als planetes interiors, Ús a dir, Mercuri i Venus. Aquest ˙ltim Ús menys freqŘent, per˛ molt mÚs espectacular ja que es veurÓ 5 vegades mÚs gran que Mercuri.
Els trÓnsits de Venus nomÚs es produeixen els primers dies de juny i desembre, quan el Sol estÓ a mÚs d'1║ i 45' del node i el planeta estÓ en la seva conjunciˇ inferior. Segueix un ordre constant d'anys: 8, 121'5, 8 i 105'5 anys i aixÝ successivament. El proper trÓnsit serÓ el 6 de juny del 2012 per˛ no serÓ visible en la seva totalitat des d'Europa. Els segŘents seran el 10 de desembre del 2117 i el 8 de desembre de 2125.
Hist˛ricament, els trÓnsits de Venus han estat molt importants en astronomia per determinar el paral.laxi solar que serveix per a obtenir la mida del Sol i la seva distÓncia de la Terra, aixÝ com de les dimensions del nostre Sistema Solar.
Etapes del trÓnsit: (Temps Universal des de Girona, cal afegir 2 hores mÚs)
Contacte I: Extrem d'entrada. Quan aparentment es toquen els discos del planeta i del Sol. Hora: 5h 20' 22.8" .
Contacte II : Quan el disc del planeta entra completament en el Sol i la vora a l'entrar, toca la vora interna del Sol. Hora : 5h. 40' 2.4".
Durant les properes hores Venus anirÓ creuant el disc solar.
TrÓnsit Major : Moment en quŔ Venus es troba mÚs al centre de la nostra estrella. Hora: 8h 23' 26.6" .
Contacte III: El disc negre del planeta arriba al lÝmit del Sol abans de sortir, tocant-se les dues vores. Hora: 11h. 5' 4.1"
Contacte IV : ┌ltim contacte entre el disc del planeta i el del Sol. Hora: 11h. 24' 18"
Els Contactes III i IV s' anomenen 'de sortida'. Durada mÓxima del fen˛men vist des de Girona: 6hores, 4 minuts i 56 segons.
A causa del gran diÓmetre de Venus serÓ possible observar-lo a simple vista com una diminuta taca negra al mig del Sol. Per˛, alerta, mai s'ha de mirar el Sol sense la protecciˇ adequada ja que es poden provocar danys irreparables a la visiˇ.
MÚs informaciˇ a http://www.venus04.org/ [Enllaš inexistent]