Article:

6è eclipsi total de lluna del segle XXI - 4 - MAIG - 2004

11-04-2004 Enric Estragues

Durada total de les diverses fases de l’eclipsi: 3 hores i 24 minuts. Visible des de totes les comarques de Girona.
Inici de l’ombra creixent: des de les 20:48 fins les 21:52, l’ombra de la Terra es projecta sobre la Lluna en forma de tallada de meló i progressivament va desapareixent..
Totalitat:des de les 21:52 fins les 23:09, la Lluna desapareix completament durant 1 hora i 17 minuts tapada per l’ombra de la Terra.
Inici de l'ombra minvant:des de les 23:09 fins les 0:12 la Lluna torna a aparèixer i, de manera progressiva, l’ombra de la Terra es retira en forma de tallada de meló.
Notes importants:
Aquest proper eclipsi de lluna serà extraordinari perquè reuneix dos factors decisius que ben segur el col·locaran en primer lloc destacat del rànquing històric de població que observarà el fenomen a les comarques gironines.
1er factor = l’eclipsi es produirà a una hora immillorable. Tant punt es faci fosc ja serà possible començar l’observació de les primeres fases del fenomen.
2on factor = la llarguíssima durada de la totalitat. Serà d’una hora i 17 minuts i possibilitarà un ampli seguiment visual i fotogràfic d’aquesta fase crítica de l’eclipsi.
La perfecta visibilitat de l’eclipsi arran de terra queda supeditada completament a les condicions atmosfèriques favorables d’aquell dia. En cas de nuvolositat abundant, serà necessari desplaçar-se a altres comarques properes de les quals tinguem constància que el cel està cerè. En tot cas consultar per internet els radars meteorològics.