Article:

L'Ossa Major i L'Ossa Menor

05-04-2004 Joan Anton Abellan

Per poc que ens agradi l’astronomia, el que sí és cert és que tots sabem el que és l’Ossa Major i l’Ossa Menor o també nomenat Carro Gran i Carro Petit. A la primavera ocupen un lloc prou elevat al firmament per que les puguem veure qualsevol nit que mirem enlaire. Però el que molts pot ser no saben es qui són aquestes dues osses. Doncs molt fàcil, son mare i fill. I ara us explicaré:
Mitologia: La llegenda ens diu que Cal·listo era una nimfa que estava al servei de Diana, (la deessa de la caça) la qual exigia a les seves companyes la mateixa castitat que ella practicava. Cal·listo va ser seduïda per Zeus, que es va metamorfosear en Diana. Quan aquesta se’n adonà que Cal·listo estava embarassada, la va transformar en ossa, va cridar a la gossada i la va llançar contra ella. Espantat, Zeus, la va acollir, i la va pujar als cels convertint-la en constel·lació. Una vegada transformada en óssa, Cal·listo va errar per la terra durant anys fins que un dia es va trobar amb Arcas, el fill que havia tingut de la seva unió amb Zeus. Com qualsevol mare faria va córrer abraçar-lo (oblidant però la seva forma bestial); ell, asustat, li va llançar una fletxa. En aquest precís moment va aparèixer Zeus, transformà Arcas en ós i va pujar ambdós al cel. Descontenta, Hera, la dona de Zeus, va demanar Posseidó, déu del mar, que prohibís a "aquelles criatures, en forma d'ós, que es banyessin a les seves aigües". I així s'ha fet des de llavors: aquestes dues constel·lacions no es posen mai sota l'horitzó.
Localització: La constel·lació de l’Ossa Major, serveix com a punt de partida per trobar-ne d'altres. Per a localitzar-la basta mirar cap el nord, i allà veurem les seves set estrelles principals: quatre dibuixant el quadrilàter (cos de l'ossa) i les altres tres traçant una corba (la cua).
Objectes més importants: Són importants, les dues estrelles de l’extrem del quadrat de l’Ossa Major: Dubhe i Merak, perquè permeten trobar l'Estrella Polar, que forma part de la constel·lació de l'Ossa Menor. Per arribar-hi tenim que unir els dos estels i allargar la seva distancia cinc vegades. L’estrella Polar es molt importat ja que assenyala, quasi exactament, el pol nord celest. Un altre curiositat es l’estrella central de la cua de l’Ossa Major, que si us fixeu bé, és en realitat una estrella doble, Mizar i Alcor. Aquest fet servia, en època romana per determinar la bona vista dels futurs legionaris, depenent si podien o no veure les dues estrelles (lògicament a ull nu).