Article:

Conferència d'en Joan Miró professor de Química de la UdG

14-02-2004 Carles Puncernau

El divendres 13 de Febrer, dintre de la nostra reunió habitual dels segons divendres de cada mes, varem tenir l'oportunitat de gaudir d'una xerrada del Professor Miró, astrònom aficionat des de fa molts anys.
El títol de la seva exposició va ser Darrera les constel·lacions, i va començar fent-nos una explicació de com es veu l'aparició de l'Univers segons les diferents formes de pensar, des dels grecs, passant pels germànics i els hindús i acabant fent una interpretació dels dos primers capítols del Gènesi.
Curiosament, totes elles tenen el concepte de que abans de la configuració de l'Univers, la situació era totalment caòtica, i que va ser després, normalment amb la intervenció dels déus, que es va arreglar aquell estat, en una època denominada creativa, on finalment va esdevenir prou ordenat com per permetre la vida.
De fet, la cosmologia actual, ens diu en J. Miró, opina el contrari, abans l'estat era del tot indiferenciat, i va ser justament al començar a perdre energia, per causa de l'expansió, que es va començar a refredar i a diferenciar-se, el quarks ja no es podien transformar més en fotons i a l'inrevés.
Finalment ens va explicar els viatges d'en Dante Alighieri, escriptor italià del segle XV, per l'infern i el purgatori. Ens va explicar el perquè de la veneració de les roques de Morià a Jerusalem i Kaaba a La Meca, com centres d'adoració per les religions, doncs es consideràven aquestes pedres com les primeres que es van formar quan les aigües originals van deixar pas a la terra seca, on es va poder crear i desenvolupar la vida.
I per acabar ens va fer una explicació exhaustiva de la mitologia grega relacionada amb la constel·lació de l'Àuriga, amb el seu cotxer Mirtili.
La pregunta que ens va deixar sobre la taula va ser una que ja es feien els egipcis,
TORNARÀ A SORTIR EL SOL DEMÀ?
després de viatjar pels inferns i lluitar amb els monstres de la nit, per l'altre costat de la terra...
Volem aprofitar aquest pàgina per agrair al Professor Miró la seva gentilesa per venir al Centre Excursionista a fer-nos aquesta espléndida conferència.