Article:

Conferència sobre el projecte Llesca

17-12-2003 Jaume Bayo

Divendres 12 de desembre
Tres estudiants de Santa Coloma de Farners varen venir per explicar-nos la seva experiència en la realització d'un experiment (projecte Llesca) realitzat en gravetat zero.
El passat desembre varen decidir presentar-se en el concurs de projectes que organitza la Agencia Espaial Europea (ESA). L'experiment s'emmarca dins d'un programa que té la intenció d'obrir la agència als estudiants d'Europa. El seu projecte va ser escollit entre molts d'altres presentats d'arreu d'Europa.
El projecte està bassat en la nau en forma de donut de la pel·licula 2001 una odisea a l'espai. Aquesta intentava compensar la ingravidesa per la força centrífuga de la nau al girar. Però un dels problemes que planteja la seva realització pràctica és el mantenir el centre de gravetat en el centre de gir en el moment que els objectes mobils o persones de la nau es mouen.
Per solucionar aquest problema van modelar una nau on aleatoriament es produia un esequilibri de mases i el seu objectiu consistia en intentar crear un algorisme que permetés compensar immediatament aquest desequilibri.
Ens van explicar tot el procés del projecte, tant la part que van realitzar Santa Coloma com la seva experiència de 15 dies a Burdeus.
Moltes són les coses curioses que es van explicar, m'agradaria senyalar entre elles com l'ESA crea gravetat zero (o quasi) en un avió mitjançant vols parabòlics (pujades i baixades en picat de l'avió) i sobre tot com quatre estudiants en pocs mitjans i moltes ganes poden arribar a realitzar experiments d'alt nivell.