Article:

Un 2004 molt actiu

15-12-2003 Joan Anton Abellan

Doncs si, aquest any de 2004, astron˛micament parlant, promet ser forša actiu, ja que, a part de les ja clÓssiques observacions del Leˇnids i Perseids, podrem afegir-hi observacions forša diferents protagonitzades per planetes, satŔlĚlits i cometes.
4 de maig: eclipsi de Lluna.
Ja hem vam tenir un el 8 de novembre, per˛ les condicions meteorol˛giques varen impedir que podÚssim gaudir d’aquest fet. El fenomen comenšarÓ a les 21h 52 mn i acabarÓ a les 23h 8mn 3 s (el contacte s’inicia a les 19h 50mn 8s i la sortida a les 01h 9mn 5 s). Per a mes informaciˇ: http://www.roa.es/Efemerides/eclipses/eclipse_luna.html [enllaš inexistent]
10 de maig: dos cometes DesprŔs de les experiŔncies amb el HaleBop i el Yakutake, aquest mes podrem repetir-ho per partida doble, amb dos cometes que sembla ser que seran mes grans que el famˇs Halley. El primer d’ells, el bategat com a 2001 Q4 Neat, passarÓ al mes de maig a menys de 50 milions de quil˛metres de la Terra i es desplašarÓ de sud a nord, poden ser visible durant totes les nits des de maig fins a finals d’any. L’altre cometa, nomenat 2002 T7 Linear.
El moment mes espectacular, per˛, sembla ser que serÓ el 10 de maig en que els dos cometes presentaran les seves cues mes extenses. (el primer vindrÓ de l’hemisferi sud, al sud de l’estrella Procion, i no serÓ visible fins a finals d’abril, encara que, per desgrÓcia, estÓ perdent part de la intensitat que en un principi es preveia que tindria; i el segon el podrem trobar a la constelĚlaciˇ de Peixos)
Per a mes informaciˇ: http://www.ucm.es/info/Astrof/users/jgm/TRABAJOS/cometas/cometas.html [enllaš inexistent]
Premeu aqui [enllaš inexistent] per a veure la imatge de la seva ubicaciˇ.
8 de juny: trÓnsit de Venus sobre el Sol.
Si el passat 7 de maig vam poder ser testimonis del trÓnsit de Mercuri sobre el Sol, el juny d’enguany ho podrem ser-ho d’un altre planeta, es tracta, en aquest cas de Venus, un fet que no es produ´a des de l’any 1822 i que podrem veure el proper 8 de juny entre les 7h i 36mn i les 13 h. 1mn 5s.(el contacte s’inicia a les 7h 16mn i la sortida a les 13h 20mn 19s). Dins aquest segle nomÚs es produirÓ un altre vegada el 6 de juny de 2012.
Per a mes informaciˇ: http://ciencianet.com/8jun2004.html [Enllaš 1]
12 d’agost: perseids
Per a mes informaciˇ: http://www.amsmeteors.org/imo-mirror/calendar/cal04sp.html [enllaš inexistent]
28 d’octubre: eclipsi de lluna
Per si no ens van sortir molt be les fotos de l’eclipsi del mes de maig, encara tindrem una segona oportunitat per intentar-ho de nou.
Per a mes informaciˇ: http://www.roa.es/Efemerides/eclipses/eclipse_luna.html [enllaš inexistent]
17 de novembre: lle˛nids
Per a mes informaciˇ: http://www.amsmeteors.org/imo-mirror/calendar/cal04sp.html [enllaš inexistent]

Per acabar aquesta relaciˇ ens faltaria un eclipsi de Sol, per˛ no podrÓ ser tindrem que esperar al 3 d’octubre de 2005 per veuren un d’anular i del que podrem gaudir en un 80% (mes o menys). I si el volem total, encara tindrem que esperar bastant mes, fins el 12 d’agost de 2026 (per˛ com que encara falta, quan arribi el moment ja en parlarem).

[Enllaš1]