Article:

Conferència sobre generació de gravetat artificial

08-12-2003 Xavier de Palau

Un dels problemes més importants a l'hora de fer viatges de llarga duració a l'espai és l'ingravidesa. Per a solventar-ho, es busquen diverses formes de crear gravetat artificial. A les obres de ciència-ficció ho solucionen de les maneres més ingenioses: en Tintín utilitzava sabates magnètiques i un motor atòmic; a "2001, una Odisea a l'espai" ho van fer amb una mena de nau centrifugadora; fins i tot altres novel.les proposen la utilització de camps electromagnètics.
Però a vegades la realitat supera la ficció: Aquest proper divendres 12 de desembre a les 22h al Centre Excursionista de Banyoles tenim una conferència sobre el projecte Llesca-scf [Enllaç 1] d'un grup d'estudiants d'ingenieria que ens exposaran el seu treball sobre la generació de gravetat artificial a l'espai; per això, han comptat amb la col.laboració de l'Agència Europea de l'Espai.
Ens explicaran com han solucionat el problema de la distribució de masses en una estació en estat d'ingravidesa mitjançant un programa informàtic dissenyat per ells mateixos. Després d'haver-ho provat in situ amb vols parabòlics, ha donat resultats molt satisfactoris.
El tema es presenta molt interressant i de ben segur ens explicaran un munt d'experiències sobre els seus vols parabòlics, l'ESA i les dificultats d'aquest ambiciós projecte.
La xerrada està oberta a tothom, així que esperem la vostra assistència i participació.

[Enllaç1]