Article:

A l'hemisferi austral, sabíes que...?

19-08-2003 Carles Puncernau

- el sol, al punt de les 12h, indica la posició del nord, en lloc del sud, com aquí ?
- la lluna no és mentidera, com aquí, i que quan creix indica la lletra C, doncs creix d'esquerra a dreta?
- a la constel·lació d'Orió, el caçador, el seu gos gran, amb l'estel Sírius, va situat al davant, en lloc del darrera,com aquí,i el caçador està cap per avall?
- es pot veure, a simple vista, una galàxia, anomenada el Núvol Gran de Magallanes, que amb la punta del dit gros de la mà, estirant el braç com un pintor, tot just l'arribes a tapar, de gran i a prop que es troba?
- tenen una constel·lació anomenada Creu del Sud, que els ajuda a situar la posició del Pol Sud, i que també tenen altres creus que els enreden, com la Falsa Creu o la Creu de Diamants?

He volgut fer-vos arribar els fets que més m'han sorprés de les meves vacances per aquella zona, i la visita a l'Observatori Astronòmic d'Auckland, i els comentaris molts entenedors del seu President, el Dr. Grant Cristie, que ens va dedicar 4 hores a explicar-nos les constel·lacions australs, i ensenyar-nos-les per un Dobson de 8 polsades, on vàrem veure M47 Tucanae i el Núvol Gran de Magallanes, i després en un refractor de 14 polsades equipat amb CCD, vàrem fotografiar el cúmul d'omega-Centauri i el de la Taràntula, a la constel·lació del Dorado. En quan m'enviï les fotos les penjaré a la nostra web.