Article:

Resum de la reunió del passat divendres 14 de febrer de 2003

20-02-2003 Jaume Bayo

Tal com vàrem comentar en l'anterior reunió, volem omplir de contingut les reunions de l'associació. Creiem que no només han de servir d'informació de les activitats, doncs això ja ho estem fent via correu electrònic, sinó servir per formar-nos i debatre temes del nostre interès.
La participació dels associats, aquesta setmana vàrem ser 21, ens anima a seguir en aquest camí. Aquest divendres l'ordre del dia constava de tres punts:
- Resum dels conceptes relacionats amb les coordenades astronòmiques.
- Novetats de l'associació.
- Xerrada sobre un treball de recerca sobre supernoves a càrrec d'en Marc Puncernau.
En el resum de coordenades vàrem passar una presentació (a disposició de qualsevol associat) sobre els tres tipus principals de coordenades. Coordenades horitzontals on el pla és l'horitzó de l'observador i l'angle entre l'astre i l'horitzó es diu altura. L'angle entre el pol sud i la vertical de l'astre azimut. En les coordenades equatorials el pla és el de l'equador terrestre el punt de referència és el Punt Vernal i les dues coordenades es diuen declinació (vertical) i ascensió recta (horitzontal). Les coordenades horàries tenen per pla principal l'equador terrestre també i el punt de referència és el pol sud. El nom de les coordenades és declinació també i angle horari (doncs es mesura en hores) respectivament. En Xavi ens va explicar com interpretar les dades d'observació de l'estació espacial que hi ha a la nostra web..
Vàrem comentar les novetats : Participarem en dues activitats del Festa-nit organitzat pel Consell Comarcal.
Aquest més començarem les gravacions dels programes de ràdio que serà de periodicitat setmanal i durarà mitja hora. Començarà a emetre's el març. Tothom que vulgui hi està convidat a participar-hi.
Finalment en Marc, a qui volem agrair especialment la seva aportació ens va fer una xerrada sobre els orígens de les estrelles, i com esdevenen supernovas. També ens va explicar com va realitzar el seu treball de recerca.
La sessió va acabar amb un petit col·loqui.