Article:

Eclipsi total de Sol

25-10-2013 Carles Puncernau

El proper dia 3 de novembre entre les 12h32m i les 13h06m de TU, o sigui que caldrÓ sumar-li una hora per a temps local, es produirÓ un eclipsi total de Sol que nomÚs serÓ visible a la part central d'└frica. A Espanya serÓ parcial i a Girona nomÚs s'arribarÓ a tapar un 1,8% de la superfÝcie del Sol. Si alg˙ pot fer fotos que ens les faci arribar.
L'eclipsi que pertany al saros 143 comenšarÓ a l'AtlÓntic nord i el travessarÓ fins al golf de Guinea on penetrarÓ al continent africÓ i anirÓ fins a Eti˛pia on ja es pondrÓ el Sol, desprÚs d'haver recorregut mÚs de 13.000 km. SerÓ un eclipse dels que es coneixen com hÝbrids, doncs comenšarÓ con anular i acabarÓ total, encara que normalment aquests tipus hÝbrids tornen a acabar com anulars, per˛ aquest no. La franja d'ombra projectada sobre el planeta estarÓ fregant el 60 km, molt estreta, el que vol dir que l'ombra de la Lluna quasi bÚ que no ens toca, per aix˛ al principi Ús anular.
Si voleu saber mÚs cliqueu aquÝ [1] o aquÝ [2], per llegir les explicacions que fa en Fred Espenak, l'expert en eclipsis de la NASA.

[Enllaš1]  -  [Enllaš2]