Article:

Forats negres potents disminueixen la formació d'estrelles

19-05-2012 Kilian Vindel

Un complet estudi de Galàxies realitzat per l'Observatori Espacial Herschel de l'ESA ha demostrat que només els forats negres més potents de l'univers primitiu varen ser capaços de disminuir la formació d'estrelles en les galàxies que els alberguen.
Les primeres Galàxies de la història de l'Univers, es creu, començaren a formar-se pocs centenars de milions d'anys després del Big Bang. En aquesta època tan primitiva de la història còsmica, les galàxies eren força diferents de les que ara observem en l'univers local. Produïen estrelles a ritmes trepidants i els forats negres supermassius que residien en els seus centres eren molt actius en la captura de material.
Aquest estudi dirigit per Mathew Page, del Mullard Space Science Laboratory (UK) ha proporcionat una valuosa i inesperada evidència de que la formació d'estrelles va disminuir significativament en les galàxies que, en els primers temps còsmics, albergaven els forats negres més actius. L'estudi es bas en l'anàlisi en dues franges del cel que han estat observades en longituds d'ona d'infraroig llunyà amb el telescopi Herschel ien raigs X amb el Xandra de la NASA.
http://sci.esa.int [1]

[Enllaç1]