Article:

Un viatge en el temps per l'Ariege

04-04-2011 Joan Anton Abellan

Durant molts d'anys em vaig dedicar a l'espeleologia, i la veritat es que desprès de llargues caminades per dins de les coves i desprès d'arrossegar-me per gateres, baixar pous o remuntar ressalts a vegades podia arribar a llocs majestuosos, i amb la sola il·luminació de les nostres llums de carbur poder contemplar tot tipus de formacions: estalactites i estalagmites, columnes, estalactites excèntriques, gurbs, ... Peró el que hem pogut veure aquest cap de setmana ha estat incomparable, ja que hem vist tot això ... i més. Hem fet un viatge en el temps i ens hem remuntat a la prehistòria en companyia dels nostres avantpassats, hem viatjat al centre de la Terra tal i com feien els protagonistes de la novel·la de Jules Verne, hem baixat per un riu subterrani, a 60 metres sota terra,...
En fi, un viatge inoblidable que Astrobanyoles i els companys de l'Agrupació Astronòmica de Girona varem fer conjuntament el primer cap de setmana d'abril a l'Ariege.
El dissabte per la tarda i desprès de l'espectacular entrada a la cova dins del mateix autocar, visitaren la gruta de Mas d'Azil, una gran cova que compta amb un arc de 65 metres d'altura i que ha estat ocupada tant en èpoques prehistòriques com històriques i que degut a les seves troballes ha donat nom a un tipus de cultura: l'azillensis.
El diumenge pel matí, varem visitar la Gruta de Niaux, on desprès d'endinsar-nos gairebé un quilòmetre per l'interior de la cova, amb la sola il·luminació de llanternes, podrem contemplar unes meravelloses pintures de bisons, cavalls, cabres, ... que es remunten al període Magdaliense . I per la tarda, havent dinat, un passeig d'un kilòmetre i mig, en barca a 60 metres sota terra, d'una hora de durada pel que es el riu soterrani navegable (obert al públic) més llarg d'Europa, el Riu soterrani de Labouiche, on varem poder contemplar les formacions d'aquesta cova, passant del silenci més absolut a l'esfereïdor soroll de la seves impressionants cascades subterrànies.
Com dic un gran viatge, al que per manca de temps no varem poder afegir la visita al Parc de la Prehistòria.