Article:

La sonda Cassini revela nous secrets dels anells de Saturn

25-09-2009 Carles Puncernau

El passat dia 11 d’agost el planeta Saturn ens va mostrar els seus anells completament de costat, o sigui va tenir un equinocci, fet que occorreix cada 29,7 anys terrestres. A nosaltres al planeta Terra ens passa dos cops a l’any el mateix fenòmen, el Sol circula perpendicular a l’equador, a la primavera i a la tardor.
Doncs aprofitant aquesta il·luminació, la sonda Cassini ha estat fotografiant les ombres que produeixen els seus anells i ha trobat que, en contra del que es pensava, no tots tenen l’amplada d’una casa de dos o tres pisos, sinó que, fins i tot, poden tenir alteraciones de fins a 3 i 4 km d’alçada.
Això ha estat comprovat a la part interior de l’anell D, on la lluna Dafne de 7 km de diàmetre, li provoca oscil·lacions en les partícules de gel que el formen, degut a la seva estrabada gravitacional i aixeca ondulacions de fins a 4 km, tal com publica la NASA el passat dia 21 de setembre.
Per a veure l'article original, pitja NASA [1]. També en aquesta pàgina ens ofereixen un vídeo de l’equinocci de Saturn.

[Enllaç1]