Article:

Asteroide Apofis: observant i planificant

06-05-2009 Josep Angelats

El cas d'Apofis ha augmentat l'interès de la comunitat científica i el públic en general sobre els perills d'impacte i tots volem saber que és el que s'està fent al respecte.
En un succés que esdevé en un terme mitjà de cada 1.300 anys, el 13 d'abril del 2029 l'asteroide 99942 Apofis passarà molt a prop del nostre planeta (amb prou feines a uns 25.000 quilòmetres de distància, menys que molts satèl·lits artificials) i serà visible a ull nu des de Europa, Àsia i Amèrica del nord.
Descobert al juny del 2004, i redescobert per segona vegada el desembre del mateix any, en aquest darrer cas va provocar l'alarma dels investigadors, puix que s'estimà que existia una possibilitat de 1/40 de que topés amb la terra l'any 2029.
Bé que els càlculs posteriors demostraren que aquesta possibilitat era casi inexistent, no es podia excloure un impacte cap al 2036 o fins i tot en passatges posteriors (que succeiran cada set anys, aproximadament), degut principalment al seu vorà passatge del 2029, a través d'un “forat de pany”, que segurament distorsionarà no només la seva trajectòria sinó la seva mateixa morfologia.
No és estrany dons que hagi rebut el seu nom oficial per la denominació d'origen grec Apofis o Apep (déu-serp) que en la mitologia egípcia representava a les forces malèfiques del caos,destrucció i tenebres.
La roca medeix uns 300 mts.