Article:

Mesura del radi de la Terra a l'IES Brugulat

29-03-2009 Josep Lluís Díez

El passat dijous 26 ha tingut lloc l'experiència de la mesura del radi de la Terra, que han portat a terme 426 centres escolars dels 800 que s'havien inscrit de tota Espanya. L'activitat està coordinada per Pere Closas de l'Agrupació Astronòmica de Barcelona, Aster. Es pot veure el resultat, encara provisional, a la pàgina de l'Any Internacional de l'Astronomia: Medida del radio de la Tierra.
A l'IES Josep Brugulat han participat diferents grups d'alumnes, juntament amb professors d'experimentals i matemàtiques i membres d'Astrobanyoles. Els resultats nostres han estat: altura màxima del Sol, a les 12:53: 50,4º – distància al paral·lel 40: 236 km.
Amb aquests resultats, combinats amb els obtinguts amb un lloc distant com l'IES Las Flores de Álora (Málaga) dona un radi de la Terra de 6.380 km. O amb l'IES Alhendin de Granada, dona 6.145 km o amb l'IES Puerto de la Cruz, de Tenerife, dona 6.700 km. Naturalment hi ha molts altres resultats possibles, però aquests almenys serveixen perfectament per explicar l'experiment d'Eratòstenes de fa més de 2.200 anys.
L'activitat s'ha completat amb una determinació del diàmetre del Sol, mesurant el temps de trànsit de l'esfera solar al llarg del seu diàmetre i l'observació del disc solar amb el telescopi Coronado d'Astrobanyoles, malgrat que en aquesta època l'activitat solar és mínima. Es pot veure el detall dels càlculs i resultats a la web d'experimentals de l'IES J. Brugulat.

Alumnes observant el desplaçament de l'ombra del gnòmon i utilitzant el telescopi solar.