Article:

Eclipsi Total de Sol a Novosibirsk (SibŔria)

09-08-2008 Carles Puncernau

El passat dia 1 d'agost a partir de les 09:21:07,2 TU es va comenšar a produir un eclipse total de sol i que va tenir el seu mÓxim a les 10:21:06,8 TU a la zona nord de R˙ssia amb una amplada mÓxima de la zona d'ombra de 236,9 km i una durada de 2m27,1s
L'eclipsi va comenšar pel CanadÓ, va passar per GroenlÓndia, sempre pel nord, va travessar l'OceÓ └rtic i va penetrar de nou en terra pel nord de R˙ssia, per desprÚs passar per Mong˛lia i anar a morir a la Xina.

Vaig tenir l'oportunitat d'anar-lo a veure a Novosibirsk (SibŔria Central), en un viatge organitzat per l'Agrupaciˇ Astron˛mica de Sabadell. A primers d'octubre ja estÓ previst fer una xerrada amb projecciˇ de fotos al Centre. L'eclipsi en sÝ va ser un Ŕxit per la seva bona visibilitat i per d'estar n˙vol a la zona per on venia l'ombra, fet que ens va permetre veure-la avanšar.

Qui vulgui conŔixer mÚs de l'eclipsi pot entrar a la pÓgina de Frank Espenak [1] de la NASA on podrÓ aprofundir al nivell que desitgi i veure tot els mapes, a partir de la pÓgina 46, que ofereix.

[Enllaš1]