Article:

V Trobada d'Astronomia a OLOT

16-05-2008 Carles Puncernau

El passat dissabte dia 10 de maig en vàrem trobar a Olot, amb els companys astrònoms de Figueres i Girona-Llagostera, en total erem quasi unes 50 persones amants d'aquesta ciència.
A partir de les 5 de la tarde en Francesc Clarà, d'Olot, ens va fer una preciosa explicació del primer instrument astronòmic ideat per l'home, el rellotge de sol, a més de mostrar-nos 13 maquetes construides per ell mateix de diversos tipus de rellotges solars.
Més informació a la Societat Catalana de Gnomònica [1].
A continuació el nostra company d'Astrobanyoles en Gerard Gómez ens va parlar de l'Astrolabi, com a regla de càlcul versàtil, per ensenyar-nos com fer-lo anar i aprofitar al màxim les seves possibilitats.
Després d'un petit recés, en Pere Horts, de Figueres ens va fer cinc cèntims de la situació de la Llei contra la Contaminació Lumínica i en Joan Carles Casado en va ensenyar alguna de les fotos que ha fet. Us recomanem la seva pàgina personal [Enllaç inexistent] on podreu gaudir de les seves fotos.
Per últim en Rafel Balaguer de Llagostera ens va mostrar fotos d'una estela trobada a Numància i el treball fet sobre arqueologia celtibèrica feta a ran de l'estudi sobre la mateixa doncs podria ser una representació d'algun fenomen del cel en aquell moment.
Podeu descarregar més informació sobre el tema aquí [Enllaç inexistent].
Al costat de la taula hi vàrem poder veure l'aparell construït per l'Antoni Escubedo per poder escoltar el soroll de fons que produeixen Jupiter i els seus satèl·lits, encara que no el vàrem connectar.
Com que el temps no ens va acompanyar per poder anar a fer observacions a Batet, ens vam conformar amb anar a La Deu a fer un bon sopar de germanor.
L'any vinent, coincidint amb l'Any Internacional de l'Astronomia ens trobarem a Figueres.

[Enllaç1]