Article:

Mor l'escriptor Arthur C. Clarke

19-03-2008 Xavier de Palau

Avui, 19 de març del 2008, ha mort el conegut escriptor i inventor Arthur C. Clarke a l'edad de 90 anys a la seva casa de Sri Lanka. Se'l considera segurament un dels escriptors més lúcids de ciència ficció, essent la seva màxima expressió "2001: A Space Odyssey", pel·lícula basada en un dels seus contes, The Sentinel" (1951).
De petit ja mostrava afició per l'astronomia, dibuixant amb el seu telescopi casolà el mapa de la lluna. Durant la segona guerra mundial va col·laborar amb el desenvolupament de l'ultrasecret sistema de defensa per radar. Acabada la guerra una gran contribució a la ciència va ser el seu article tècnic Extra-terrestrial Relays , on senta les bases dels satèl·lits en òrbita geoestacionaria, anomenada en el seu honor "òrbita Clarke".
Considerat també profeta de la era espacial, va col·laborar amb la cadena de televisió CBS per comentar en directe l'arribada de la càpsula de l'Apolo a la lluna i altres missions Apolo dels anys següents. Va participar també en la divulgació científica en series televisives dels anys 80.
Són també famoses les seves lleis de Clarke, publicades en "Perfils del Futur" (1962). La més coneguda segurament és la tercera llei de Clarke: Tota tecnologia suficientment avançada és indistingible de la màgia.
Possiblement el que realment va entusiasmar a milions de lectors de la seva obra va ser les seves descripcions vívides i detallades de transbordadors, sistemes de comunicacions futuristes i super ordinadors.
Després del seu fracassat matrimoni al 1956 fins a la seva mort va viure a Sri Lanka per la seva afició al submarinisme. La seva reputació va trontollar quan la premsa sensacionalista britànica el va acusar d'abusos a menors, cosa que ell sempre va negar enèrgicament . Després d'una investigació va ser exonerat de culpa.
Va obtenir el títol de cavaller de la ordre de l'Imperi Britànic al 1998 i es va posar un nom a un asteroide, el 4923, així com a una espècie de dinosaure trobat a Austràlia, el Serendipaceratops Arthurcclarkei .
Des de l'any 1995 vivia confinat a una cadira de rodes, després de patir un síndrome post-polio.
Ha mort a la matinada del dimecres 19 de març del 2008 a les 01:30 hora local (21.00 GMT del dimarts) a Colombo (capital de Sri Lanka), a causa d'una aturada cardiorespiratoria.
Pàgina web de la seva fundació: http://www.clarkefoundation.org [1]

[Enllaç1]