Article:

Eclipsi total de lluna- Febrer 2008

19-02-2008 Xavier de Palau

llunaEclipsada Durant la matinada del dijous 21 de febrer es produirÓ un eclipsi total de Lluna que serÓ visible, entre altres llocs, des del Pla de l'Estany.
Per als observadors que es trobin en el fus horari de la penÝnsula ibŔrica i Balears l'hora de comenšament de l'eclipsi serÓ aproximadament les 2:43 de la matinada, encara que la fase de totalitat, que Ús la mÚs espectacular, quan la Lluna adquirirÓ un color vermellˇs, comenšarÓ a les 4:01 i acabarÓ a les 4:51 (hora oficial).
Aquest eclipsi serÓ visible en tota AmŔrica aixÝ com a Europa i └frica. Els observadors en la costa oest d'AmŔrica del Nord no podran observar les primeres fases de l'eclipsi parcial perquŔ aquestes succeiran abans que la Lluna estigui per sobre del seu horitzˇ. Tota Europa occidental i nord-oest d'└frica veuran la totalitat de l'eclipsi, i mÚs cap a l'aquest, en la part oriental d'└frica i └sia central, la Lluna es posarÓ abans que l'eclipsi acabi. Des d'└sia oriental i AustrÓlia l'eclipsi no serÓ visible.
Els eclipsis de Lluna es produ´xen quan la Terra s'interposa entra aquella i el Sol. Poden ser parcials o, com Ús el cas de l'eclipsi del dijous 21, totals.

Enllašos interessants:
- GrÓfic de les diferents fases i horaris en temps universal. [Enllaš inexistent]
- Esquema en hora oficial [Enllaš inexistent] espanyola.
- Informaciˇ completa sobre l'eclipsi a tot el mˇn a la web de la NASA.
- Seguiment en directe des de Serviastro (Universitat de Barcelona): http://www.serviastro.am.ub.es [Enllaš inexistent].