Article:

Pluja d'estels. Perseids 2007

18-07-2007 Xavier de Palau

Tornem a ser a l'estiu i com cada any, entre el 17 de juliol i el 24 d'agost en visita la popular pluja d'estels dels Perseids coneguda també com a Llàgrimes de Sant Llorenç. El màxim serà el 13 d'agost entre les 5:00 i les 7:30 T.U., i també a les 9:00 T.U. i a les 15:00 T.U.
Els meteors, popularment anomenats estrelles fugaces, són cossos gairebé microscòpics que a causa de la fricció amb l'atmosfera terrestre es posen incandescents i es volatilitzen. Són visibles per sota els 120 km d'alçada, la seva brillantor màxima sol estar als 100 km. i a 20 km. normalment ja han perdut tota la seva energia.
La seva terminologia exacta és de meteoroides quan es troben a l'espai, meteors quan penetren a l'atmosfera terrestre i meteorits si cauen a la Terra. Els més brillants, quan superen la magnitud -4, s'anomenen bòlids. Solen tenir canvis de color, fragmentacions i fins i tot petites explosions. Quan la Terra travessa les òrbites de certs cometes, al col·lisionar amb les partícules s'originen les famoses pluges.
La pluja dels Perseids té el seu origen en les restes del cometa 109P/Swift-Tuttle, que té un període orbital de 130 anys. El seu radiant (lloc d'on semblen provenir) és de la constel·lació de Perseu, d'aquí el seu nom.
Podeu veure en el nostre observatori virtual la posició d'aquesta constel·lació pel dia 12: Perseu a les 1 T.U. [Enllaç inexistent]
Més informació a la NASA [Enllaç inexistent].

Enguany les condicions són ideals: tenim lluna nova el 12. És per això que Astrobanyoles convida a tothom a observar-les al Pla de Martís [1] la nit del dissabte 11 d'agost a partir de les 22h..

[Enllaç1]