Article:

Pluja de meteors: Lleònids 2006

15-11-2006 Xavier de Palau

Com cada any, entre el 14 i el 21 de novembre, es podueix la pluja d'estels coneguda com els Lleònids. Són les restes del cometa 55P/Tempel-Tuttle descobert el 1866.
Coincidint amb el pas del cometa pel periheli cada 33 anys, es poden formar espectaculars plujes de meteors, produint una autèntica tempesta (més de 1000 meteors/hora).
Enguany podrem veure el màxim durant la nit del dissabte 18 al diumenge 19 a les 4:45h T.U. i durarà mitja hora, estimant-se de 150 a 600 meteors/hora. La lluna, gairebé nova, no ens privarà de l'espectacle i no sortirà fins passades les 5h (T.U). Per gaudir bé de la pluja, és recomanable sortir fora dels nuclis urbans i carreteres transitades per evitar la contaminació lumínica.
Els científics aprofitaran l'ocasió per estudiar la densitat de partícules en funció del temps per preveure futures tempestes. També s'investigarà la composició química de les partícules per veure si contenen restes orgàniques com les que podrien haver influït a l'aparició de la vida a la Terra.